Ontruimingssysteem Type A & Type B: wat is het verschil?

07 juli 2020 - Bescherm bedrijf - Bescherm thuis - Informatie Tips
Home » Ontruimingssysteem Type A & Type B: wat is het verschil?

Ontruimingssysteem Type A & Type B: wat is het verschil?

Het doel van een ontruimingssysteem type A & B is om bij brand of bij andere soorten calamiteiten een snelle en veilige ontruiming van een gebouw mogelijk te maken middels een ontruimingsalarm. Personen die in een bepaalde ruimte zijn worden gewaarschuwd, en men moet het pand verlaten. In een wettelijke norm is vastgelegd hoe zo’n systeem moet functioneren. Een systeem kan op verschillende manieren werken.

Type A ontruimingssysteem

Een Type A Ontruimingsinstallatie bestaat uit een ontruimingssysteem met daarbij luidsprekers. Het speciale aan een type A ontruimingsinstallatie is dat een voorgeprogrammeerde stem instructies geeft (dit kan soms bovendien in verschillende talen). De instructies die worden gegeven worden afgewisseld met een toonsignaal.

Een type A ontruimingsinstallatie wordt vooral gebruikt bij grote gebouwen met veel ruimtes en veel mensen. Deze systemen worden bijvoorbeeld ingezet bij een winkelcentrum of een vliegveld. Het alarm is vooral van belang in ruimtes waar mensen niet bekend zijn met de ontruimingsprocedure (denk bijvoorbeeld aan hotels of een groot sportevenement).

In welke situaties wordt een Type A Ontruimingssysteem gebruikt?

Type A Ontruiming:

  • Wanneer het oppervlak in totaal groter is dan 10.000m². 
  • Het betreft een verblijfsruimte die toegang biedt aan meer dan 2000 personen
  • Het betreft meerdere verblijfsruimtes samen, waarin in totaal meer dan 1000 personen kunnen verblijven.

Het systeem type A mag ook worden gebruikt voor andere zaken zoals het afspelen van muziek en omroep.

Wat is het verschil tussen een type A en B ontruimingssysteem?

De type B ontruimingsinstallatie is bij de meesten het bekendst. Dit is de brandmeldinstallatie die je in ieder bedrijfspand, school of kantoor tegekomt. De ontruiminginstallatie type A is vooral van belang voor mensen die niet bekend zijn met de situatie (als bezoeker), in dat geval zijn de luidsprekers van belang.

De type A installatie werkt samen met de brandmeldinstallatie. De brandmeldinstallatie detecteerd de brand, en vervolgens krijgt de type A installatie een seintje. Door middel van gesproken tekst wordt dan duidelijk gemaakt dat men het pand moet verlaten. Dit kan met automatisch gesproken teksten, of de brandweer kan via de zwanenhalsmicrofoon zelf een boodschap omroepen. Een ontruiming verloopt op deze manier rustiger.

Natuurlijk mag een type A ontruimingsinstallatie altijd worden gebruikt, en is het slechts in de eerder genoemde situaties verplicht. Daarnaast zijn er ook enkele uitzonderingen. In een ziekenhuis of in een gevangenis bijvoorbeeld heeft het omroepen weinig zin. Bij deze locaties wordt gebruik gemaakt van een stil alarm via verpleeg- en bewakingspersoneel.

Gratis advies

Wilt u meer weten over thermische camera’s en de mogelijkheden hiervan? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gratis advies.